| Facebook Google+ Twitter
Vremea in Orsova: 
8.9 °C    Rezervari: 0743 344 566 / 0753 145 341, office@hotelapolodor.ro

Manastirea Vodita

Manastirea Vodita, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, se afla la o distanta de 17 kilometri Vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ 8 kilometri Est de Orsova.
Pelerinul care vine dinspre Portile de Fier, dupa trecerea pe sosea de gara Varciorova intalneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului. Inaintea viaductului este amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte il va conduce catre Manastirea Vodita.
 
Drumul pana la acest lacas se abate un kilometru de la Dunare, pe Valea Voditei sau pe firul apei cu acelasi nume. Mai intai se vad ruinele celei mai vechi manastiri din Tara Romaneasca, ctitorie din 1370 a calugarului Nicodim si a lui Vladislav I - Vlaicu Voda.
 
Manastirea Vodita din judetul Mehedinti reprezinta cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom (samovlastie) dupa regulile bisericii orientale stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.
 
 
 
Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea frontierei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370 - 1372 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala Voievodului Vladislav I.
 
Sfantul Nicodim - intemeietorul acestui lacas este un calugar grec sau greco-sarb, venit in Tara Romaneasca pe la 1359, si care, dupa intemeierea acestei manastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I a intemeiat Manastirea Tismana (1377-1378).
 
Aici, monahul a copiat un tetraevanghel slavon miniat (cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca). Probabil a murit in anul 1406, fiind socotit ca sfant, caruia i s-a scris Viata in 1767.
 
Inca de la infiintare a fost inzestrata de domnitor cu valoroase odoare bisericesti, bani si alte venituri. Toate daniile facute Manastirii Vodita de Vladislav Voievod au fost intarite ulterior de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos.
 
Importanta manastirii a fost si ramane deosebita, deoarece, prin functionarea acesteia, se incerca stoparea expansiunii bisericii catolice si intarirea autoritatii bisericii ortodoxe, ale carei drepturi se cuvin in zona.
 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro