| Facebook Google+ Twitter
Vremea in Orsova: 
8.9 °C    Rezervari: 0743 344 566 / 0753 145 341, office@hotelapolodor.ro

Cetatea Severinului

Ruinele care se vad astazi nu provin doar de la o singura constructie. Existau doua incinte, una interioara si alta exterioara, cea dinurma inprejmuita de un sant . Ca urmare a sapaturilor s-au scos la iveala o serie de turnuri patrate care flancheaza curtea interioara ; doua sunt asezate pe latura care flancheaza incinta interioara, doua sunt asezate pe latura sudica in capetele extreme, iar alte doua situate pe latura interioara a zidului de aparare . Din turnul ce se afla in partea de nord-est se mai pastreaza un perete, ce ajunge pana la inaltinea a trei etaje ,el avand 11m, o lungime de 9m si o latime de 2,5m. 
In coltul sud-estic cetatea avea o poarta.
O data cu formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, Cetatea Severinului a constituit prilejul unui razboi purtat de-a lungul mai multor generatii între voievozii olteni (Litovoi, Barbat, apoi Basarab I) si unguri, razboi încheiat la Posada. Apoi românii vor lupta cu Imperiul Otoman, ce amenintau zona Dunarii. În acest context, cetatile de pe malurile fluviului, din zona Portilor de Fier si pâna la Calafat au început sa fie refacute.
 
 
În momentul în care ungurii au atacat Oltenia si au cucerit Cetatea Severinului, Andrei al II-lea al Ungariei a organizat Banatul de Severin. Primul ban de Severin, Luca, a fost mentionat în 1233. Anul 1233 poate fi luat ca data de nastere a unei noi cetati peste ruinele Drobetei, sub numele de Severin (Severinopolis) (ceea ce a stat si la baza Banatului de Severin, Terra Zeurino, Tara Severinului). Numele de Severin a fost preluat în amintirea împaratului Septimiu Sever, cel care ridicase Drobeta la rangul de colonie. Tot În aceasta perioada este probabil ca s-a executat Cetatea Gradetului.
 
Cetatea Severinului este una dintre fortificatiile de prima importanta atunci când purcedem la studierea sistemului defensiv al Tarii Românesti si nu numai, caci este stiut faptul ca aceasta s-a aflat si în posesia regatului ungar, beneficiind de o atentie deosebita ca punct de rezistenta împotriva agresiunilor otomane. Încercând sa stabilim o cronologie exacta a constructiilor de aici, ne lovim de caracterul lacunar al informatiilor rezultate în urma cercetarilor arheologice, care nu au acoperit întreg complexul si care s-au desfasurat anevoios din cauza deranjarilor pe care solul le-a suferit din cauza factorului uman.
 
Sursa: http://www.mehedinti.djc.ro